Malcolm Taylor and Associates

Flanshaw Rd School Block

Flandshaw Road Te Atatu South West Auckland
Cultural – 2011

The Flanshaw Road Primary School Junior Block was built on a very tight budget and the school had a very conservative colour scheme in place.This posed a challenge for the architects who were determined to create an exciting building for... Read more

The Flanshaw Road Primary School Junior Block was built on a very tight budget and the school had a very conservative colour scheme in place.

This posed a challenge for the architects who were determined to create an exciting building for this decile 1 school. Fortunately a selection of excess stock Less carpet tiles proved to be more cost effective than the cheapest school carpet available. Alabaster white and White Hessian were chosen to keep interiors crisp and allow the random carpet tiling to feature.

The exterior colours came to life when the Architects convinced the school to use the more saturated colour “Rob Roy” to compliment the neutral 10B 15 cream tones. Three shades were used to define the covered out door zones, enhance the depth of the stepped façade and ended up inspiring the choice of furniture colour.

The school’s theme colour “ blue” was emphasized by adding an extra selection of blue carpet tiles to the random carpet mix. Blue was also used for one interior wall of each classroom alongside the threaded white “Linen” Hessian. It was decided that the school’s prescription blue roof colour was to continue down the posts in order to anchor the heavier shade of blue.

The scope of work started as a two classrooms, but grew to a 4 classroom block, complete with IT suite. The build time was 4 months over last Xmas. The construction cost came in at an impressive $1490/m² including decks, ramps stairs, verandahs and landscaping.

We are very proud to have been given the opportunity to bring new ideas to the field of education, from sliding doors that open up classroom corners, to additional protected outdoor teaching spaces and store rooms that double as one-on-one teaching/admin rooms (with spy windows).

The light filled, enclosed decks also facilitate team teaching and small group breakout spaces. The "random" floor tiles and proprietary, off-the-shelf sink units have also made the right impact. Innovation driven by budget constraints.The form of the building was based on existing buildings on site, however the high level, clear light windows, allow excellent cross ventilation and great, soft south light.